Pædagogik og metoder
Vores styrke
Vores store styrke som opholdssted ligger i en helhedsorienteret tilgang, hvor vi arbejder ud fra en fælles autismefaglig tilgang og autismeforståelse, der tager udgangspunkt i Autismekompasset™, som er et 360° graders analyseredskab til at se ind bag en given autistisk adfærd og svare på det helt centrale spørgsmål: Hvad er det, autismen fortæller os lige nu?
Vi arbejder ud fra en TEACCH-inspireret tilgang med fokus på de helt centrale i forhold til mennesker med autisme: Struktur, visuel støtte, forudsigelighed, genkendelighed, sociale historier, low arousal, dags- og ugeskemaer, assessment, procesbeskrivelser, tjekskemaer, tydelige og troværdige voksne samt en anerkendende tilgang.
Med vores autismefaglige tilgang, som bygger på mange års erfaring inden for autismeområdet, vil vi helt undgå magtanvendelser af nogen art.
Faglig tilgang
- Autismekompasset™
- Low Arousal
- TEACCH
- ADL-træning / botræning
Metoder
- Medinddragelse
- Relationspædagogisk tilgang
- Ressourceorienteret tilgang – fokusere på det der virker, og det der går godt
- Sociale historier
- Strukturpædagogisk tilgang
- Elementer fra KRAP (Kognitiv Ressourcefokuseret Anerkendende Pædagogik)
- Social færdighedstræning
- Elementer fra KAT-kassen
Menneskesyn
Vi arbejder ud fra menneskesynet fra TEACCH, som grundlæggende handler om at anerkende personens måde at være på med respekt for vedkommendes interesser og særpræg. Det drejer sig ikke om at normalisere personen, men om at støtte den enkelte i forhold til dennes ressourcer og udviklingsmuligheder.
Det gælder med andre ord om at arbejde MED autismen og ikke mod den. Om at udvikle personen ud fra personens egne kompetencer. Alle er unikke og fortjener et godt liv med deres diagnose – på deres egne præmisser.
Vi praktiserer også Søren Kierkegaard ”pædagogik”, hvor vi, for at kunne hjælpe det enkelte menneske dér hvor de er, forsøger at være ydmyge i forhold til opgaven og ikke fejlagtigt tro, at vi ved alt om autisme. Derimod er vi parate til at forsøge at forstå, hvad den anden forstår og arbejde sammen om en løsning. Det gælder om, at vi som udgangspunkt har nogenlunde samme billede af ”landskabet”.
Autismekompasset
Autismekompasset™ er det redskab, vi bruger til at se 360 grader rundt om det enkelte menneske for at give svar på spørgsmålet: Hvad fortæller autismen mig lige nu?